Soetra recitatie is in de Japanse Zen kloosters een onderdeel van het dagelijks programma. Soetra’s zijn boeddhistische teksten, vaak inhoudelijke toespraken van de historische Boeddha die tijdens dagelijkse diensten (Choka) en speciale gelegenheden zoals herdenkingsdiensten (Hoji) worden gereciteerd. Naast de Sutras zijn ook mantra’s en dharanis zonder directe inhoudelijke betekenis onderdeel van het reciteren van de zenmonniken. De groepsrecitatie wordt afgewisseld met Eko, toewijdingsteksten meestal uitsluitend voorgedragen door de leider / voorzanger van de dienst (ino / inosu). Verder wordt er in de zen kloosters gebruik gemaakt van gatha (dichtende verzen) bijvoorbeeld bij het openen van de voordracht van de zenmeester of de maaltijd.
In de Japanse Zen zijn de meest klassieke Soetra’s de Hart Soetra (Hannya Shingyo) en de Soetra van grote compassie (Daihishin Dharani).
De Zen Boeddhistische teksten worden veelal in het Japans / Chinees gereciteerd. De inhoud is natuurlijk ook van belang en Engelse of Nederlandse vertalingen zijn vaak beschikbaar en worden in Westerse Zen klooster regelmatig gebruikt, maar het reciteren is een oefening op zich. Een oefening in concentratie, ademhaling, expressie en stemgebruik.
Vaak wordt een Japanse Soetra drum (mokugyo) gebruikt om de soetra’s te begeleiden. Het tempo kan behoorlijk oplopen en het op de soms snelle maat reciteren van de vaak lange Japans / Chinese soetra’s is daarom serieuze training.
Op het Youtube kanaal Zen Meditation & Chanting vind je verschillende voorbeelden van Zen Boeddhistische Soetra’s gereciteerd door Tom van Dijk, de oprichter van Zen Centrum Groningen die 5 jaar in een Japans Zen klooster verbleef. Tom was daar onder andere een jaar lang verantwoordelijk voor het uitvoeren van Zen Boeddhistische ceremonies (densu), het voorzingen van de Soetra’s (inosu), het bespelen van de sutradrum (mokugyo) en grote staande drum (Taiko Hoku).
Het kanaal heeft inmiddels meer dan 1000 abonnees en er verschijnen regelmatig nieuwe sutras, dharanis, en andere zen geluiden:
Daarnaast post Tom regelmatig Soetra’s, recitaties en meditaties op de Insight Timer Meditatie App.

Keisu (bel) en Mokugyo (drum)
Tref woorden Japanse soetra recitatie:
Soetra: Boeddhistische tekst, vaak inhoudelijke toespraken van de historische Boeddha.
Dharani / Mantra: Boeddhistisch gezang zonder directe inhoudelijke betekenis
Gatha: Dichtend vers
Eko: Toewijdingsvers
Ino / Inosu: Voorzinger
Hartsoetra / Hannya Shingyo: Bekende boeddhistische tekst
Daihishin Dharani: Dharani van grote compassie
Hoji: Herdenkingsdienst voor overleden dierbaren
Ki: Herdenkingsdienst voor belangrijk figuur uit de Zen traditie of uit de traditie van het klooster
Choka: dagelijkse recitatiedienst van de zenmonikken
Mokugyo: houten drum in de vorm van een vis
Taiko Hoku: Grote houten drum
Kei / Keisu: Grote klankschaal gebruikt tijdens de recitatie
Rin / Shokei: Kleine Klankschaal gebruikt tijdens de recitatie
Inkin: handgong of handbel, o.a. veel gebruikt voor ceremonies op locatie