Zen Meditatie

Met Zen meditatie (Zazen) ontwikkel je een ontspannen en alerte geesteshouding, die goed toepasbaar is in het dagelijks leven.  Een aantal aangetoonde effecten van Zen meditatie zijn: een betere nachtrust, een beter stress hanterend vermogen, betere concentratie, en meer energie. Zen meditatie helpt je om vrijer te worden van je gedachtewereld en biedt de middelen om duurzaam te werken aan innerlijke kwaliteit.

Naar: IntroductiecursusProefles. Zen literatuur & boeken

Zen

Zen komt voort uit het Boeddhisme, dat is ontstaan rond 500 voor Christus in India. In de 5de eeuw na Christus vond het Boeddhisme zijn weg naar China. Onder invloed van de Chinese religie en cultuur kreeg het Boeddhisme een meer praktisch karakter. Zo ontstond de Zen traditie, waarin naast het daadwerkelijke zitten in meditatie (in het Japans: zazen) de toepassing van meditatie in alledaagse handelingen centraal staat.

De Zen traditie heeft zich rond het jaar 1200 gevestigd in Japan, dankzij Japanse monniken die in China kennis maakten met Zen. In Japan bevinden zich tegenwoordig de meeste actieve Zen kloosters en Zen meesters. Sinds ongeveer 50 jaar wordt Zen meditatie actief beoefend door westerlingen en is in Amerika en Europa flink in populariteit toegenomen. Ook het aantal Zen beoefenaren in Nederland neemt sterk toe.

Naar: IntroductiecursusProefles. Zen literatuur & boeken